Judokleding.

Judokleding bestaat uit een judobroek, een judojas en een judoband. Broek en jas samen heet een Judogi. De judojas sluit voor dames en heren van links over rechts. Jongens dragen onder het judopak alleen een onderbroek. Meisjes dragen onder het judopak onderkleding en een wit    T-shirt.
Zorg dat je judopak en je band altijd schoon en heel zijn. Zitten ergens gaten in of zit een embleem niet goed vast, dan kan dat voor nare blessures zorgen, bijvoorbeeld als een vinger in een gat blijft haken
Als je tijdens een wedstrijd een kapotte judogi aan hebt, kan de scheidsrechter je uitsluiten van deelname.

Groeten

Bij judo wordt bij aanvang en afsluiting van de les in judozit naar de judomeester gegroet. Bij vrije gevechten of wedstrijden groeten de judoka’s elkaar staande. Groeten doen ze door naar elkaar te buigen. Alle judoka’s geven hiermee aan dat ze respect hebben, eerbied tonen en verantwoording voelen voor elkaar. Door te groeten geven ze ook aan dat ze de spelregels eerbiedigen.
Eén van deze spelregels is dat als de les begint er niet meer gepraat wordt, alleen door of op verzoek van de leraar (respect voor de leraar ).

Judo en Hygiëne

Kom altijd schoon en verzorgd naar de Judo.

Let op !!!!

Zorg dat je zelf schoon bent ( voeten, handen, lichaam ).
Je nagels aan voeten en handen dienen kort geknipt en schoon zijn.
Draag geen sieraden zoals oorbellen, kettinkjes, ringen, arm- of enkelbandjes of horloges. Ook afgeplakte oorbellen zijn niet toegestaan
Zorg dat je een frisse adem hebt ( geen tabak, alcohol, knoflook, enz. ).
Doe geen gel in je haren.
Dat je geen afgevende make-up of schmink draagt.
Kleed je voor en na de training om in de kleedkamer. Kom niet in je judopak over straat naar het judo. Gebruik een sporttas. Daar kan je jouw judopak of tijdens de training je gewone kleren in doen. Heb je geen tas? Via de vereniging zijn er mooie junior- en seniortassen te koop met daarop je eigen naam.
Als je open wondjes hebt plak deze af. Heb je wondjes of eczeem, voetwratjes aan de voeten, ga dan niet met blote voeten op de mat.
Als je lang haar hebt, moet je dit opbinden in een staart. Nog beter is het om je haar in te vlechten. Gebruik elastiekjes zonder ijzertjes of andere harde delen.
Houd de judomat ( tatami ) netjes en schoon. Draag buiten de judomat slippers. Vloeren in sportzalen, kleedkamers en zeker in de wc zijn altijd vies.

download en bewaar deze informatie over judokleding en hygiëne