[Door Bert Dollé]

Op 13 mei 2012 gingen drie judoka van Bos judo naar het 17e Internationale Houvast toernooi in Mierlo, namelijk Lisa Dollé, Tessa Wormer en Jesse Neijzing.

Lisa mocht als eerste aantreden voor Bos judo op dit leuke en goed bezette toernooi. Ze had 11 tegenstanders in haar poule en er werd gedraaid volgens dubbele eliminatie. Lisa had een mindere start en verloor dan ook haar eerste wedstrijd op 2 straffen van de, wat later bleek, kampioene. In de herkansingen trad zij 2x aan tegen Engelse tegenstanders, beide partijen werden gewonnen op wazari en ippon. In de wedstrijd om de derde plaats stond Lisa tegen de Belgische kampioene en zij bleek nog net een maatje te groot. Een mooie vijfde plaats en veel geleerd door Lisa, de eerste jaars -15 judoka.

Tessa had haar dag niet en liet dan ook niet haar beste judo zien, zoals zij wel bijna dagelijks laat zien tijdens de trainingen. Haar eerste partij tegen een Belgische judoka was spannend en er was dan ook een golden score nodig om uit te maken wie de wedstrijd ging winnen. Een kleine misstap, snelle reactie van haar tegenstander en Tessa verloor met een yuko. Op naar de herkansingen, daar moest zij haar eerste partij tegen een dame die zij goed kende en al meerdere keren van gewonnen had. Helaas zoals al eerder gezegd, Tessa had haar dag niet, werd ook deze partij verloren. Het toernooi was dus, jammer genoeg, snel voorbij voor Tessa.

Als laatste mocht Jesse aantreden, hij maakt de laatste tijd een enorme groei door en laat steeds beter judo zien. Zijn wedstrijden werden gedraaid in poulesysteem aangezien er “maar” 6 judoka waren. Tijdens zijn eerste partij kwam Jesse uit tegen een fysiek sterke Engelse tegenstander door slim te judoën wist hij deze partij te winnen met een yuko. In zijn tweede partij kwam Jesse de huidige Nederlands kampioen tegen. Jesse had een goed strijdplan en hield dit bijna tot het einde van de partij vol. Tegen het einde van de partij verslapte Jesse iets en liet de Nederlands kampioen zien waarom hij de beste is op dit moment, ippon. Jesse liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en was gebrand op een goed resultaat. Ondertussen was één judoka naar huis gegaan, hij was iets te hard gegooid door de Nederlands kampioen en kocht eieren voor zijn geld bij het zien van de rest van de tegenstanders. Er waren dus nog twee wedstrijden over voor Jesse, een Engelse en een Nederlandse Engelse tegenstander. Deze twee partijen werden vol overtuiging gewonnen met ippon waardoor Jesse alleen nog de Nederlands kampioen voor zich moest dulden in de poule. Een mooie tweede plek en wat belangrijker is Jesse heeft goed judo laten zien.

Al met al was het een leerzame dag voor de judoka van Bos judo op een goed en sterk toernooi.